u

CrossFit

Officiële CrossFit Affiliate

CrossFit Zeewolde is een Strength & Conditioning gym en een officiële CrossFit locatie (Affiliate). Wij bieden CrossFit coaching (WOD) aan in groepsverband van max 12 personen. Dat is onze core business! Het overgrote deel van alle lessen die worden gegeven zijn de CrossFit WOD’s (Workout of the Day). Onderaan deze pagina kun je een uitgebreide uitleg vinden over CrossFit, de opzet van de lessen en het doel.

Start met een intake

Wil je starten met CrossFit dan kun je een intake gesprek aanvragen. Aan de hand van dit gesprek bepalen we je doelen, maken we kennis en plannen we een gratis proefles met je in. Na je proefles kun je ervoor kiezen om de Fundamentals te doen. Dit zijn 2 lessen van een uur, waarbij je laagdrempelig kennis maakt met CrossFit. Ook doen we een beweeg assessment en krijg je de basis bewegingen aangeleerd. Dit is niet verplicht. Je mag na je proefles ook direct instromen bij de reguliere lessen. Je traint immers altijd op je eigen niveau! Twijfel je over de Fundamentals, neem dan contact met ons op.

Specialty Classes

Naast de WOD’s hebben we momenteel ook de volgende Specialty Class:

Gymnastics – Deze les bestaat vooral uit techniek, het verbeteren van mobiliteit, het ontwikkelen van ‘grip strength’ en ‘core stability’. Het doel van deze lessen is het aanleren/verbeteren van de Pull-up, Kip swings, Handstand, Muscle-ups en andere gymnastiek oefeningen. De lessen bestaan uit thema weken, waarbij er een aantal weken lang een vast thema wordt behandeld. Hierdoor kun je consistent aan 1 skill werken en ga je snel stappen maken.

CrossFit Zeewolde – Building Better Humans

Wat is CrossFit?

CrossFit is een sport, de sport van Fitness. In deze sport worden verschillende manieren van trainen gecombineerd tot één trainingsvorm. Het bevat elementen uit het gewichtheffen, powerliften, gymnastiek, strongman, obstakel run en nog veel meer. Maar CrossFit is veel meer dan dat, het is een zeer dynamische en afwisselende manier van Fitness waarbij het doel ligt op fit, sterk en gezond worden.

 

De nadruk bij CrossFit ligt op functionele bewegingen. Dit zijn bewegingen waarvoor de mens gemaakt is, zoals rennen, springen, duwen, hurken, gooien, tillen, klimmen en trekken. Functioneel bewegen betekent het optimaal benutten van je lichaam, het zo efficiënt mogelijk inzetten van de juiste spieren en dit alles in de best mogelijke houding. Denk maar eens aan het optillen van een zware boodschappentas. Hoeveel mensen pakken deze tas op met een bolle rug, zonder daarbij door te zakken in hun benen en tillen daardoor totaal verkeerd?! Bij CrossFit leer je hoe je deze zware tas, of dit zware gewicht, het beste en op de meest efficiënte manier kunt optillen met de minste kans op blessures.

Daarnaast is functioneel bewegen nog meer. Veel sportscholen schrijven trainingsschema’s voor die gericht zijn op enkele spiergroepen, zoals bijvoorbeeld een biceps curl. In welke situatie in het leven ga je iets zwaars tillen, waarbij je enkel gebruik maakt van je biceps? Denk er maar eens aan hoe dit er zou uitzien als je diezelfde zware boodschappentas van de grond moet tillen en alleen je biceps mag gebruiken…

 

Functioneel bewegen is het gebruiken van meerdere gewrichten en spieren voor 1 beweging. Dit genereert immers de meeste kracht en pas je toe op elke situatie in het dagelijks leven.

 

Constant gevarieerd, functioneel bewegen op hoge intensiteit is de kern van CrossFit.

 

Bij CrossFit wordt geen gebruik gemaakt van machines. Wij maken machines. Namelijk de atleet zelf die steeds fitter, sterker en gezonder wordt.  Dit doen we door gebruik te maken van losse materialen zoals tractorbanden, touwen om in te klimmen, gymnastiek ringen, kettlebells, medicijnballen en ga zo maar door. CrossFit staat voor een gevarieerde manier van trainen, elke training is weer compleet anders. Dit maakt CrossFit ook erg leuk, je weet vooraf nooit wat je van de training kan verwachten.

Hoe ziet een les eruit?

Ondanks dat CrossFit ontzettend gevarieerd is en elke training weer compleet anders is, zit er toch een structuur in de lessen. Zo start elke les altijd met een warming-up. Dit is bedoeld om je spieren op te warmen, je hartslag te verhogen en je fysiek en mentaal voor te bereiden op de training.

 

Hierna volgt vaak een technisch gedeelte, bedoeld om bepaalde oefeningen aan te leren of om technieken te verbeteren. CrossFit streeft namelijk naar een perfecte techniek, want alleen dan kun je jouw ware potentie bereiken. Beheers je uiteindelijk de basistechnieken niet tot in de puntjes, maar ga je wel snel door naar de moeilijkere oefeningen, dan zul je jezelf later tegenkomen. En nog veel belangrijker, zonder een perfecte basistechniek is er kans op blessures of chronisch verkeerde houdingen in het dagelijks leven. CrossFit streeft er juist naar om jouw houding te verbeteren, je flexibiliteit en mobiliteit te verbeteren en om je te laten genieten van nog vele andere gezondheidsvoordelen. De technieken en details zijn hierin ontzettend belangrijk!

Na het technische gedeelte van de les zal er een uitleg komen van de WOD, dat staat voor ‘Workout of the Day’. De WOD is de kern van elke les, een intensieve training die elke dag varieert. Zo zou het kunnen zijn dat je binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk rondes van een aantal oefeningen moet uitvoeren, maar het kan ook zo maar zijn dat je een aantal oefeningen zo snel mogelijk moet afronden. Alle resultaten worden per individu bijgehouden. Het is namelijk pas mogelijk iemand echt goed te begeleiden als resultaten meetbaar worden en je progressie kunt bijhouden.

 

De WOD is voor iedereen hetzelfde. Of je nu super fit bent, of net begint, het programma verandert niet. Maar wees niet bang, per individu wordt er geschaald in intensiteit en gewicht. Daarvoor zijn oneindig veel mogelijkheden. Hierdoor traint iedereen op zijn eigen niveau. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jij 100kg moet optillen terwijl je daar nog helemaal niet klaar voor bent. Voor elk individu wordt er geschaald en wordt de intensiteit aangepast. Dit geldt ook voor mensen met blessures. De WOD zal dan zo worden aangepast, dat je alsnog mee kunt trainen. Dit maakt CrossFit ook zo toegankelijk voor iedereen. Van huismoeder, tot militair, tot mensen met overgewicht, bij CrossFit traint iedereen zij aan zij op zijn eigen intensiteit.

Na de WOD volgt er meestal een cooling down. Er zal daarbij onder andere gewerkt worden aan mobiliteit en het rekken/strekken van de spieren. Dit heeft als doel om het trainingseffect te vergroten en om jouw lichaam voor te bereiden op het herstel.

Wat is het doel van CrossFit?

Het doel van CrossFit is om je voor te bereiden op alle bekende en onbekende situaties die je in het leven zou kunnen tegenkomen. Je wordt allround fitter, sterker en gezonder. We specialiseren ons niet in 1 onderdeel. De specialisatie is juist om niet te specialiseren, maar om je zo breed mogelijk te ontwikkelen. Routine is de vijand!

 

Een mooi voorbeeld is de marathonloper. De marathonlopers werden lang aangezien als fitste personen op aarde. Ondanks dat zij inderdaad beschikken over een uitstekend cardiovasculair uithoudingsvermogen en een algemeen uithoudingsvermogen, hebben zij op veel gebieden ook moeten inleveren. Zo heeft de marathonloper onder andere moeten inleveren op kracht, vermogen, flexibiliteit en snelheid. Dit uit zich in het gemiddelde dunne postuur van een fanatieke marathonloper.

 

Ben je dan fit als je excelleert in slechts 1 of 2 fysieke kenmerken? Bij CrossFit vinden we van niet. Je lichaam kan namelijk fit worden in alle 10 de fysieke kenmerken. Dit ligt helemaal aan hoe je traint. Als jij specifiek 1 onderdeel veel traint, wordt je specifiek goed in dat onderdeel. Train jij op alle 10 de fysieke gebieden, dan zal jouw lichaam zich allround gaan aanpassen. Je gaat je op alle gebieden ontwikkelen.

De volgende tien algemene fysieke vaardigheden zijn erg belangrijk in CrossFit:

 

  1. Cardiovasculair/ respiratoir uithoudingsvermogen: Het vermogen van het lichaam om zuurstof te verzamelen, te verwerken en te leveren.
  2. Algemeen uithoudingsvermogen: Het vermogen van het lichaam om energiesystemen goed te laten samenwerken en taken langdurig vol te kunnen houden.
  3. Kracht: Het vermogen van de spieren om kracht te kunnen ontwikkelen, gekoppeld aan motorische acties in een onder de gegeven omstandigheden minimale tijd.
  4. Flexibiliteit: het vermogen om de volledige bewegingsuitslag van de gewrichten te kunnen gebruiken.
  5. Vermogen of power in het Engels: Het vermogen van spieren om objecten of eigen lichaamsgewicht met de hoogst mogelijke kracht te verplaatsen in een zo kort mogelijke tijd over een zo groot mogelijke afstand.
  6. Snelheid: Het vermogen om snel te kunnen bewegen
  7. Coördinatie: Het vermogen om verschillende bewegingen van het lichaam te combineren tot een bewegingspatroon.
  8. Behendigheid: Het vermogen om snel van de ene beweging naar een andere te kunnen overgaan.
  9. Balans: Het vermogen om het zwaartepunt van het lichaam te kunnen blijven controleren in relatie tot het steunpunt.
  10. Nauwkeurigheid: Het vermogen om bewegingen in een bepaalde richting en/of intensiteit te kunnen controleren.

Tijdens CrossFit trainingen wordt er aan al deze kenmerken gewerkt, op verschillende intensiteiten en in verschillende gevarieerde trainingen. Hierdoor blijf je jouw lichaam continu ‘verrassen’ en wordt je lichaam gedwongen zich aan te passen op al deze verschillende kenmerken.

Mensen kunnen om verschillende redenen aan CrossFit doen. Om overgewicht te verliezen, om fitter te worden, om sterker te worden, om beter te worden in haar/zijn sport en ga zo maar door. Iedereen kan bij CrossFit terecht. Andere redenen om aan CrossFit te doen zijn om zelfverzekerder te worden, wat energie kwijt te raken, stoom af te blazen en om mensen te leren kennen. Maar CrossFit is meer dan dat, het is voor vele mensen een levensstijl geworden dat meer is dan alleen sporten. CrossFit staat voor fitheid, gezondheid, harmonie, vriendschap, competitie, uitdagingen, doorzettingsvermogen en nog veel meer.

Close

CrossFit Zeewolde is een Strength & Conditioning gym en een officiële CrossFit locatie (Affiliate). Wij bieden CrossFit groepslessen aan en gepersonaliseerde programmering via ons True Athlete Coaching programma. Daarnaast bieden wij ook diverse losse programma’s aan die naast de trainingen gevolgd kunnen worden.

We hebben een team van professionele en gecertificeerde coaches, die jou helpen om je doelen te bereiken en je begeleiden naar een gezondere leefstijl. Of je nu wil afvallen, spiermassa wil opbouwen, een snellere tijd op de 5km wil of gewoon fit wil worden, je kunt bij CrossFit Zeewolde terecht.

CrossFit Zeewolde – Building Better Humans

Info